Over de NVF Archief Nieuws Agenda Dier en Kruid Symposia Tijdschrift Vereniging Contact  

 

HOME

Omhoog

 

vrijdag 23 mei 2008, 10.25-16.45 uur

 4e gezamenlijke congres

van NVF en NVGO

 

 Plaats:
Boothzaal van het nieuwe bibliotheekgebouw van de Universiteit Utrecht
(adres: Heidelberglaan 3, 3584 CS, Utrecht)

 


Grotere kaart weergeven

 Aan dit congres gaat een ledenvergadering van de NVGO vooraf (9.15-10.00 uur) en er wordt besloten met een ledenvergadering van de NVF (17.00-17.45 uur).

Aanmeldformulier(PDF)

De verschuldigde deelnamekosten dienen vooraf te worden overgemaakt naar girorekening 290900 t.n.v. Nederlandse Vereniging voor Geneeskruidenonderzoek

 

 Parkeren en OVomhoog



Programma

10.00-10.25 Ontvangst van de congresdeelnemers (koffie/thee)
10.25-10.30  Opening ochtendsessie
 

Dagvoorzitters
                    dr. J.J.C. Scheffer (NVGO) en dr. C.J. Beukelman (NVF)

10.30-11.30
 
                    Prof. dr. A. Bast (Universiteit Maastricht)
                    Antioxidanten: de antioxidantwerking voorbij.

11.30-12.00
Ir. L. Allegaert (Barry Callebaut, Lebbeke-Wieze, België)
Positieve gezondheidseffecten van cacao en chocolade.

12.20-13.20  Lunch

13.25-13.30  Opening middagsessie

12.00-12.15  Discussie

13.30-14.00
Dr. F.A.C. Wiegant (Universiteit Utrecht)
P
lantaardige adaptogenen: gunstige effecten door anti-oxidatieve of pro-oxidatieve werking?

14.00-14.45
Dr. ing. E. van den Worm (Universiteit Utrecht / ORAC Europe BV)
Plantaardige antioxidanten: een gift van de natuur voor onze gezondheid?

14.45-15.15 Thee

15.15-15.45
                   
Ing. H.J. van der Mheen (Universiteit Wageningen / PPO BV)
                    De teelt van oregano voor de productie van
                    etherische olie en fenolische extracten.

15.45-16.15
Dr. S.A. Burt (IRAS / Universiteit Utrecht)
Antibacteriële eigenschappen van oregano-olie en
mogelijke toepassingen hiervan in levensmiddelen en
diervoeding.

16.15-16.30 Discussie
16.30-16.45  Afsluiting door de dagvoorzitters; einde congres.

 omhoog


Er is de mogelijkheid om deel te nemen aan het afsluitend diner, dat in Bunnik zal worden gehouden. Als excursiegebied voor de volgende zaterdagochtend is gekozen voor het landgoed Niënhof, een gebied van het Utrechts Landschap gelegen in het buitengebied van de gemeente Bunnik. Het landgoed kenmerkt zich door weidegebieden en loofbos. Dit hoogopgaande essen- en eikenbos behoort uit plantkundig oogpunt tot één van de meest interes­sante bossen van de provincie Utrecht.

De entree voor de congresdag vrijdag 23 mei bedraagt € 45,- voor leden NVF/NVGO; voor overigen € 60,- (inclusief syllabus en koffie, thee en lunch). Zie voor de prijzen van diner, excursie, enz. het aanmeldformulier.



 

Informatie over de sprekers

A. Bast
Professor dr. Aalt Bast studeerde chemie aan de Vrij Universiteit Amsterdam (VU, 1971-78) en deed zijn promotieonderzoek bij de Erasmus Universiteit (faculteit geneeskunde) en de Universiteit Utrecht (UU) (farmacie). Daarna werd hij docent in farmacologie aan de UU (1982) en in moleculaire farmacologie (1985) aan de VU, dit laatste vanaf 1988 als hoogleraar. Sinds 1998 is hij hoogleraar Humane Toxicologie aan de Universiteit Maastricht.

 Zijn werk richt zich vooral op de rol van vrije radikalen in de pathologie en toxicologie en onderzoek naar de therapeutische effecten van antioxidanten. Hij is (mede)auteur van meer dan 350 wetenschappelijke publicaties, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Toxicologie en lid van de Gezondheidsraad.

L. Allegaert
Ir. Leen Allegaert studeerde in 1996 af aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Katholieke Universiteit te Leuven met als specialisatie voeding en fysiologie. Daarna werkte ze op de onderzoeksafdeling van een multinationaal Belgisch bedrijfsconsortium aan de productontwikkeling van voedingsmiddelen. Vanaf 2007 is ze verantwoordelijk voor het klinisch onderzoek van de afdeling innovatie van Barry Callebaut Belgium, dat gericht is op gezondheidsaspecten van chocolade. Zij is zeer goed op de hoogte van alle wetenschappelijke informatie die over cacao bestaat. Ze coördineert de eigen onderzoeksprogramma’s van het bedrijf die gerelateerd zijn aan het onderzoek naar de gezondheidsbevorderende effecten van cacao bestanddelen. Dit betreft zowel in vitro en ex vivo  studies als humane interventiestudies.

F.A.C. Wiegant
Dr. Fred Wiegant is als universitair docent verbonden aan het Departement Biologie, Beta Faculteit van de Universiteit Utrecht. Hij geeft een aantal cursussen (Moleculaire Celbiologie, Fysiologie en Algemene Biologie) aan het University College te Utrecht.

In zijn onderzoek heeft hij zich o.a. gericht op de onderliggende moleculaire mechanismen van stress, adaptatie en (cel)veroudering en in hoeverre plantaardige adaptogenen hier een gunstige invloed op kunnen uitoefenen. In studies met Caenorhabditis elegans en met celcultures zijn een pro-oxidatieve werking van adaptogenen en een stimulering van antioxidatieve celmechanismen in kaart gebracht

E. van den Worm
Dr. Edwin van den Worm studeerde in 1992 af aan de Hogeschool van Utrecht (HLO). Van 1992 t/m 2006 was hij werkzaam bij verschillende afdelingen binnen de faculteit Farmacie van de Universiteit Utrecht. In 2001 promoveerde hij op het onderzoek naar het werkings-mechanisme van de selectieve, uit Picrorhiza kurroa geisoleerde ontstekingsremmer apocynin.

Na diverse post-doc projecten binnen de afdelingen Farmacologie en Medicinal Chemistry van de faculteit Farmacie en de afdeling Dermatologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, richtte hij in januari 2007 samen met Dr. Kees Beukelman het bedrijf ORAC Europe BV op. Dit bedrijf doet antioxidant onderzoek in de breedste zin van het woord. Het onderzoek varieert van standaard uitgevoerde antioxidant capaciteits bepalingen (bv. ORAC assay) tot specifiek mechanistisch onderzoek en bestudering van de wetenschappelijke achtergronden van de chemische en fysiologische aspecten van antioxidanten.

H.J. van der Mheen
Ing. Hans van der Mheen werkt als kruidenteeltkundig onderzoeker bij het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Lelystad, onderdeel van Wageningen Universiteit. Hij heeft een langjarige ervaring in het teeltonderzoek met betrekking tot de akkerbouwmatige productie, en de primaire verwerking, van medicinale en aromatische gewassen. Daarnaast  heeft hij in Elburg een kruidentuin waar kruiden en kruiden-zaaizaden worden geproduceerd.

S. Burt
Dr. Sara Burt is universitair docent bij het Institute for Risk Assessment Sciences, Universiteit Utrecht. Zij verzorgt onderwijs in microbiologie en hygiëne voor studenten diergeneeskunde en doet onderzoek naar de antibacteriële eigenschappen van etherische oliën. Momenteel onderzoekt zij welke effecten oregano olie componenten hebben op de fysiologie en levensvatbaarheid van ziekteverwekkende bacteriën.
omhoog

  

 

 


Publieksinformatie
over
kruidengenees-
middelen:


NTvF


JAAR
verslag


 

 

 

 

Externe links worden in een nieuw venster geopend.

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen  
                    over deze website verzenden aan webmaster@fyto.nl.
                    Copyright © 2014 NVF   Laatst bijgewerkt: 18-02-2014